Evenementenhal Gorinchem – Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Zonder structuur geen veiligheidscultuur
Veiligheid binnen de industrie

Op 1, 2 en 3 december organiseert easyfairs de beurzen Maintenance en Worksafe tegelijkertijd in Evenementenhal Gorinchem. Wout Gerlag van Chemgroep blikt vast vooruit op de presentatie die zijn bedrijf daar gaat geven. Want er valt nog best wat te winnen als het gaat om veiligheid. Zoals kaders helder maken, medewerkers de vrijheid geven binnen de kaders te handelen maar ook de sancties benoemen.

“Veiligheid begint bij structuur. Allereerst moet het management de kaders aangeven. Als die helder zijn en er wordt op gehandhaafd, dan volgt een veilige cultuur.” Wout Gerlag benoemt eerst nog maar weer eens de basis. “We zoemen bij onze sessie in op de alledaagse beleving van de bezoekers. En daarbij speelt eigen gedrag een
belangrijke rol. Waar ligt mijn bijdrage? Want wat altijd goed ging, kan ineens compleet verkeerd gaan. Sommigen denken echt dat ze de risico’s de baas zijn en er niets te veranderen valt.”

Veiligheidscultuur
Hij trekt een parallel met het verkeer. “Wij Nederlanders zijn geneigd net even over dat randje te gaan. Kijk maar naar de snelheid. Handhaven speelt daarbij een cruciale rol anders reed binnen korte tijd iedereen te hard.”
Zo gaat het ook op de werkvloer waarbij een veilige cultuur de ruimte schept om onveilige situaties bespreekbaar te maken. Gerlag geeft toe dat er altijd weerstand bij een aantal zal blijven bestaan. “Maar dat vormt juist onze uitdaging: moeilijk te beïnvloeden gedrag als het gaat om veiligheid.”

Beloon het goede gedrag
Daarbij gaat Chemgroep uit van het goede gedrag belonen in plaats van het slechte bestraffen.
Gerlag: “Afstraffen is een slechte stimulans. Geef early adopters aandacht en aanzien in een operatie. Precies zoals dat in de marketing ook werkt. Zij verdienen het en zijn je ambassadeurs. Kijk maar naar de twee mannen op het balkon bij de Muppets: Waldorf en Stattler. Altijd klagen maar zelf niets doen. Aan het eind krijgen dat soort mensen altijd (een beetje) gelijk. Maar anderen lopen leeg op die negatieve energie en dat is juist niet handig. Ongeveer 20 procent ligt dwars en 20 procent loopt voorop, die early adopters. Maar daar tussenin zit dus een hele grote middengroep die ‘meeloopt’ en die je dus aan de positieve kant moet krijgen.”  

Reflexen beheersen
Gerlag belooft een interactieve bijeenkomst in Gorinchem. Zo zoomt de sessie ook in op de risicoanalyse wat betreft gedrag. “Een groot deel van ons handelen bestaat uit automatismen. Als de routine echter afwijkt en we een situatie zien die we niet vaak tegenkomen, reageren we in een reflex: dat draait allemaal om jezelf in veiligheid brengen. Maar eigenlijk geldt dan de 5-secondenregel.” Of in spreektaal even tot tien tellen. “Denk maar aan een vliegsimulator. Daarin krijgen piloten ook onverwachte situaties voor hun kiezen om te leren juist niet in een reflex te schieten maar weloverwogen de beste keuze te maken. Wij trekken dat door naar operationele voorbeelden die we industriebreed tegenkomen. Dat doen we aan de hand van de zogenaamde LMRA- of stop&go methode.”

Gezondheid
Gerlag besluit: “Veiligheid en gezondheid trekken samen op. We moeten beroepsziekten voorkomen maar over het algemeen onderschatten we de aandacht voor de geestelijke gezondheid nog steeds. Als de sociale veiligheid te wensen over laat, geeft dat direct consequenties voor de arbeidsveiligheid. PSA (psychosociale arbeidsbelasting) vormt momenteel de grootste oorzaak van verzuim. Hoe breng je dit in kaart en wat kun je eraan doen? De uitdaging voor de toekomst!”

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top