Evenementenhal Gorinchem – Franklinweg 2 4207 HZ Gorinchem

Niemand nog aan het werk in onveilige situatie
NVDO Nederlandse Vereniging Doelmatig Onderhoud

“We stonden aan de wieg van Maintenance in Gorinchem. Dat schept verplichtingen, maar meer nog vormt de beurs een mooi platform om ons als grootste branchevereniging in Europa op onderhoudsgebied te laten zien.” Zo verwoordt Ellen den Broeder, Verenigings Manager NVDO en Hoofdredacteur VAM (Vakblad Asset Management) de deelname van de NVDO aan de beurzen Maintenance & Worksafe op 1, 2 & 3 december 2020 in Evenementenhal Gorinchem.

De cijfers spreken voor zich, de onderhoudsmarkt doet ertoe. In de Nederlandse onderhoudsmarkt gaat tussen de 31 en 36 miljard euro om, zo’n 4,5 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De volledige onderhoudssector biedt werkgelegenheid aan 265.000 tot 310.000 onderhoudsprofessionals. Daarmee is ongeveer 3,4 procent van de werkzame bevolking in Nederland actief in de onderhoudssector.

Veilig en gezond werken

Den Broeder: “In ons kantoor in Houten en op beurzen als Maintenance Gorinchem laten we zien waar we als onderhoudsvereniging voor staan. Zo zijn we al sinds jaren partner van EU-OSHA. Dat stuurt in elk Europees land een focal point aan dat de leiding neemt op het gebied van veilig en gezond werken. In Nederland is dat TNO en Jos De Lange, Senior consultant, Manager NL-Focal Point, Work Health Technology bij TNO gaat in een seminar op de beurs in op alle campagne-activiteiten en ontwikkelingen.”

Leiderschap

Maar NVDO doet meer. Bijvoorbeeld op het gebied van assets. “Daar draait het om betekenisvol leiderschap en sociale interactie.” Kommer den Uil, hoofd KAM van BAM Infra Nederland en verantwoordelijk manager van BAM DLP deelt op de beursvloer in Gorinchem zijn reis naar het ‘Veilig Bewust Certificaat Veiligheidsladder trede 5’. Dr. Martin Loeve van Delta Dynamics geeft daar een vervolg op met zijn presentatie ‘Betekenisvol Leiderschap en Verandering in Asset Management’.

Onderhoudskompas

Den Broeder: “Maar we geven onderhoud aandacht op allerlei manieren. Zo presenteren we ook elk jaar het onderhoudskompas dat in maart 2020 verschijnt. Daarin brengen we trends in kaart die we schikken op thematiek. Daaruit vloeit een Top Tien Trends voort.” Ze haalt er een paar opvallende dingen uit. “Operational Excellence, dus de behoefte aan totaaloplossingen klimt op van 16 naar 5. Verandering in arbeidscultuur stoomt helemaal op, van 17 naar 3.” Daarover en over alle andere activiteiten van de NVDO krijgt u meer informatie op stand N21 begin december 2020 in Gorinchem.

Fabriek van de Toekomst 2025

Als we Den Broeder tenslotte vragen naar de fabriek van de toekomst, dan noemt zij als een van de kenmerken ‘voldoende technisch geschoold personeel’. Een hele uitdaging omdat vooralsnog het tekort eraan nog steeds op nummer één in het Onderhoudskompas staat. Den Broeder: “Verder gaan in de fabriek anno 2025 mens en machine hand in hand. Zijn er nul ongevallen en vindt iedereen Veilig Werken geen verplichting maar de normaalste zaak van de wereld, ook leuk.” Natuurlijk speelt duurzaamheid daarbij ook een belangrijke rol. “Dat betekent dat maximale herbruikbaarheid van producten en grondstoffen centraal staat. Daar denken we over en handelen we naar het feit dat onderhoud geen kostenpost is! Het draait dan om waarde, oftewel van LCC (Life Cycle Cost) naar LCV (Life Cycle Value).”

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top